Pàgina d'inici » Sin categoría » Presentació

Presentació

entradaPanots de Barcelona a bdebarna.net

[Estic convençut que un llibre és capaç de modificar el lector, de manera que no és la mateixa persona abans que després d'haver-lo llegit. Perquè llegir és dialogar]...[del diàleg amb aquest pensament deriva qualsevol coneixement i qualsevol construcció d'una personalitat, ja sigui individual o social. Per això crec que editar és una feina que comporta certa responsabilitat].
Jaume Vallcorba (1949-2014)

Aquest portal vol ser una posada al dia, molt necessària, del llibre Llibreries de Barcelona: una guia per a lectors curiosos de Mercè Bausili i Emili Gasch editat per Columna l’any 2008.

En aquella ocasió ja explicàvem cóm havia sorgit la idea i què es pretenia amb una guia d’aquestes característiques. Tornem a reproduir-la, òbviament amb molts canvis substancials, perquè, si bé la situació que ens hi va empènyer no ha canviat gaire, el mapa d’establiments sí que ho ha fet.

Darrerament molts som els que ens escruixim quan segons quines botigues centenàries o emblemàtiques de la ciutat tanquen, per motius ben aliens a la seva professionalitat. No cal dir que algunes llibreries no se n’han lliurat, algunes desapareixent, d’altres canviant d’ubicació, i moltes reinventant-se.

Fa temps que Barcelona intenta explicar-se des de moltes vessants, darrerament potser en excés i per camins clarament massa banals, però aquesta, la de les llibreries, a diferents nivells i profunditats, les noves i les de sempre, segueix molt descuidada. Barcelonins, lectors i passejants, els autors del llibre varem pensar que la ciutat també podia i es mereixia passejar-la d’una altra manera, amb altres expectatives. Aquesta actualització així ho demostra.

Hi ha llibreries generals i especialitzades, grans espais i llibreries de barri, que estant donant un molt bon servei al ciutadà, i cal que la seva tasca sigui reflectida i valorada. Algunes ciutats europees tenen la seva guia de llibreries, des de fa molts anys, Barcelona segur que també té un públic a qui interessarà descobrir-les, perquè formen part de la identitat de la ciutat, o així ho hauríem de sentir. El que és ben cert és que per a molts de nosaltres, les llibreries són dels pocs racons on encara els barcelonins ens sentim a casa.

Criteris de selecció de les llibreries

He buscat i triat totes aquelles que tenen vocació de llibreria, prescindint de les seves dimensions o localització, aquelles el contingut i orientació de les quals ofereix un fons de llibres prou sòlid, encara que es complementi amb papereria, objectes de regal, o quiosc. No he descrit bars que tenen llibres, però sí llibreries que incorporen un bar. El que es pretén és ordenar una part del teixit d’establiments que ofereix la ciutat i posar-lo en valor. No he pogut descriure-les totes, i molt possiblement s’hagi escapat aquella que algú té al costat de casa i creu que hauria d’estar aquí. Aquesta pàgina ens donarà l’oportunitat d’esmenar-ho.

Intenció i descripció de cada una

Pensada sempre com una guia, s’ha donat la informació de contacte necessària, amb la incorporació d’un comentari molt personal, que la visita a cada una d’elles ha suscitat. Des d’una mirada àmplia i positiva, s’ha intentat copsar la feina diària que hi ha darrera del taulell, i quins objectius s’amaguen en un criteri determinat de llibreria. La majoria tenen pàgina web, òbviament correu electrònic, potser dins d’un formulari, bloc, facebook i twiter o d’altres. He volgut ressaltar la pàgina web o, en el seu cas, el bloc perquè considerem que és on s’hi bolca més informació, a banda d’enllaçar amb el Facebook, si és el cas.

Directori d’especialitats

S’intenta descriure el contingut de les llibreries a partir d’un directori força general, però que ens situï de seguida davant d’un tipus de fons, ja sigui general o especialitzat. Les etiquetes ens ensenyen, a primer cop d’ull, de quines n’hi ha més de descrites.

Consulta

La consulta es presenta organitzada:

  • Per districtes, alguns dividits per barris, altres no (segons el nombre d’establiments a descriure).
  • Dins de cada districte o barri l’ordenació és alfabètica pel nom de la llibreria, excloent la paraula llibreria, libreria, papereria, papeleria i qualsevol article.
  • S’han triat les etiquetes que millor les defineixen (*), i es fan visibles en un núvol, que ja ens indica de quines hi ha més establiments ressenyats.
  • La cerca per nom de la llibreria es pot fer des del districte, si se sap, o pel llistat per ordre alfabètic que s’ha preparat.
  • Finalment, per si no hi accediu des dels districtes, sinó que ho feu pel nom de la llibreria o per les etiquetes, necessitareu saber el districte de la llibreria que heu buscat, per aquest motiu veureu que les dades de cada llibreria porten unes inicials que indiquen a quin districte està localitzada.

EIX – Eixample CV – Ciutat Vella GRA – Gràcia

SSG – Sarrià-Sant Gervasi SMJ – Sants-Montjuïc SM – Sant Martí LC – Les Corts

HG – Horta-Guinardó NB – Nou Barris SA – Sant Andreu

Uns pocs aclariments:

Una llibreria que té un fons GENERAL és aquella que té majoritàriament novetats, i pot tenir mica de fons sense especificar el contingut.

Les que ofereixen RESTES D’EDICIÓ són les que aconsegueixen excedents de les editorials.

Pel que fa al llibre de SEGONA MÀ, VELL o ANTIC, és potser una divisió massa concreta, però he volgut diferenciar aquell llibre força nou que ha arribat a una llibreria per donació o venda d’un lector, del llibre que ja té uns anys, i el seu estat físic també el defineix, però que encara no té el valor que arriba a tenir el que anomenem llibre antic.


Col•laboració

Com ja he dit, no s’han introduït totes les llibreries de Barcelona, algunes per possible desconeixement de qui ho redacta. Amb l’edició d’aquest portal es voldria arribar a lectors i llibreters d’una forma directa i planera, motiu pel qual agrairé rebre comentaris i notícies per esmenar o afegir a qualsevol de les dades que s’han incorporat. Ho podeu fer a llibreriesbcn@gmail.com

Nota sobre les il·lustracions. Les imatges s'han agafat majoritàriament de la xarxa, i s'han identificat pel nom de l'autor/a personal o de l'entitat, tal com hi figura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: