Pàgina d'inici » {Fem memòria}

{Fem memòria}

pensamentsFotografia, Bloc Una Mica de Tot

Aquests pensaments m’agradaria que ens fessin recordar algunes de les llibreries, moltes d’elles referents de la ciutat, que han abaixat les portes, unes des de fa uns anys, d’altres més recentment.

Ho escric amb tristesa perquè sempre darrera d’un comerç, del tipus que sigui, hi ha un projecte, una il·lusió, un treball. En el cas de les llibreries, personalment crec que no només és perd patrimoni i prestigi cultural, també se’ns en va la memòria de la ciutat, sobretot quan han de marxar espais de llarga tradició, per motius aliens al desig dels propietaris. Ens estem tornant desmemoriats i massa silenciosament estem deixant que ens la canviïn a gust dels altres, crec que a molts barcelonins no ens agrada en què ens estan convertint i cóm ens fan sentir, i potser ho hauríem de començar a dir?

Recull d’opinions aparegudes a la premsa en un moment d’evidència:

Article aparegut a El País 04.03.2015
Article aparegut a El Diario.es  08.03.2015
Article aparegut a La Vanguardia 14.04.2015
Article aparegut a Núvol 13.09.2015

Incorporo aquells enllaços que m’ha semblat que expliquen el tancament d’algunes d’elles, procedents de programes de televisió, diaris, blocs, etc… de les que no he trobat referència, quedi al menys el testimoni. També incorporo un mapa de les llibreries de Barcelona l’any 1957. Procedeix de la cartoteca digital de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i me l’ha fet arribar un lector d’aquest bloc.


Llibreria Almirall
Llibreria Altès
Llibreria Ancora y Delfín
Llibreria Argos
Llibreria Arrels
Arunachala
Llibreria Baïbars
Llibreria Bastinos
Llibreria de la Boqueria
El borinot ros
Le Bouquiniste de Barcelone
La caixa d’eines (Gràcia)
Llibreria Canuda
Llibreria Castells
Llibreria Catalonia
La Central del MACBA
Cinc d’Oros
Collector Libreria
Crisol-Tocs
Cristal City, Bar-Llibreria
Llibreria Diaz de Santos
Llibreria Diego Gómez Flores
Drugstore
Drugstore David
Llibreria Duet
Llibreria Esperanto
Espai Icaria
Espai Liceu
Espai Mar
Llibreria Excellence
Llibreria d’El Far
Llibreria Fontana
Força 6
La Formiga d’Or
Llibreria Francesa
Gàbia de paper
Galeria Llibreria Maeght
Llibreria Gabernet
Llibreria Galí
Llibreria Goya
Llibreria Gibernau
Happy Books
Kowasa
El Libro azul
Llar del Col·leccionisme
Llibreria de la lluna
Llibreria Look
Llibreria Maga
Llibreria Marca
Libreria Martinez-Pérez
Llibreria Maru
Llibreria Millà
Llibreria Mont Taber
Llibreria Muntaner
Musical Emporium
Mutt Bookshop
Negra y Criminal
La Parada
Llibreria Passim
Pavellons Antoni Palau
La peixera
Llibreria Platón
La Pleta
Ras Gallery
Llibreria Roquer – Jardinets
Llibreria Salas
Libreria Sanz-Torres
Sex Books Egea
Sargadelos
Show-Books
Syndrome Imaginaria
Star Books
Llibreria Tivalia
Llibreria Tartessos
VIPS
The Watergate bookshop


Aquest bloc ja ha perdut... Contrabandos (ara a l'Hospitalet com Espai Llavors), Babelia Books & Coffee, Entença còmics, M. del Pino, Maldà, Dávila, Llibres lliures, Lazarus Long, La retrobada, Cactus, Tuuuu Librería, P-Books, Vetrin llibres, Llibreria l'economista, Sons of Gutenberg, La Sirga, RDC Librerías, Odessa, Origen, Papereria Carme de Bolibloc, Racó del llibre, Wer-Haus, Veusambveu, Nemo llibres per a nens, Marcial Pons Facultat de Dret UB, Marcial Pons Librero, Laie.Fundació Mapfre, Libro Motor, El librero callejero, Jaimes Sarrià, Chronos (ara editorial), Cercles Llibreria, Carrer de l'Oci, Balmat, Audenis (C.Lepant), El astillero, Llibreria Albert Batlle, Llibreria Catalán, Pol Farré, Llibreia Nautica (disponible a especialitats tot i que només ven per la xarxa) Somnegra, Llibreria Pedralbes Centre, Outlet books, Llibreria Lletres, BCN Books, Bestiari. Botiga llibreria del Museu d'Història de Catalunya, Llibreria del Born CC, La Garba, Tramuntana de llibres, Oci!, Studio Comics, Libros Helios S.A., Athenea Noctua, Llibreria Salas, Llibreria Aquitània, Cor obscur, Smaug Comic, Flash Cómics, Dasara, Vda. Roquer, Espaxs, En su tinta, Consumició Obligatòria, Pequod, La Parada, Kowasa, Musical Emporium, Star Books, Llibreria Millà, Negra y Criminal, La Formiga d'Or, Syndrome Imaginaria, Llibreria Gibernau, Sex Books Egea (en aquest cas ha deixat d'oferir llibres, tot i que l'establiment segueix). 
Aquí cal que recordem les ressenyes que els vam dedicar.
 
??????????????????????????????????????????????????????????????????

Espai Contrabandos
Junta de Comerç, 20 – 08001 Barcelona
Tel. 932 691 375
Metro: Liceu – CV
info.espaicontrabandos@gmail.com
espaicontrabandos.com 
POLÍTICA, MOVIMENTS ALTERNATIUS
_____________________________________________________________________

Van obrir a prop del Mercat de Santa Caterina, ara estan al bell mig del Raval. Edició independent i llibre polític és com s’autoanomena aquesta llibreria i espai cultural. Es una associació d’un nombre creixent d’editorials, més de la veintena, i el fons és el llibre de pensament crític. Les editorials hi tenen un espai per exposar i difondre les seves col·leccions, i són elles les que decideixen què hi mostren, lluny dels grans espais i de la uniformitat. A la web coneixem quines són aquestes editorials i els seus fons, i les recomanacions de lectures, que les poden fer els propis lectors. Un espai que funciona com llibreria i lloc de reunions, on s’organitzen regularment activitats diverses: grups de lectura, debats, cursos, seminaris, contacontes… Aquestes activitats els serveixen per  promocionar i difondre el llibre polític i les editorials independents que l’editen. Molt actius a les xarxes socials, tenen Facebook i pots donar-te d’alta al butlletí setmanal, també un blog


Babelia Books & Coffee
Villarroel, 27 – 08011 Barcelona
Tel. 934 246 681
Metro: Urgell, Sant Antoni
hola@babeliabcn.com
babeliabcn.com
SEGONA MÀ

______________________________________________________

Llibreria de segona mà amb llibres en diversos idiomes. Hi ha moltes activitats, algunes d’elles per practicar llengües, d’altres que demanen la implicació dels veïns. El fons és divers, general i ben ordenat per les diferents disciplines. Com indica el seu nom té un bar absolutament integrat, i l’espai és d’una sencillesa i bon gust notables. Aquí el seu Facebook.


Entenza Comics
Entença, 72, local 1 – 08015 Barcelona
Tel. 934 237 306
Metro: Rocafort – EIX
entenzacomics@hotmail.com
www.entenzacomics.com
CÒMIC, COL·LECCIONISME
_______________________________________________________

La botiga està oberta des de 1997, però els actuals propietaris hi són des de 2004. Manga, còmic americà i europeu de les firmes més conegudes. Potser el que ressaltaríem és que es dediquen a la importació de còmics originals dels anys 60 i 70. També tenen una mica de marxandatge, CD i DVD de còmics. La seva clientela són iaies amb nens, gent de barri, col·leccionistes, i vénen per encàrrec a tot l’Estat.
La web està molt pensada per donar suport als col·leccionistes. Mostren el seu interès per la compra d’exemplars antics i ofereixen números solts o col·leccions completes, potser alguns que mai van sortir a la venda a causa de la censura, i que avui encara porten el segell del Ministerio de Cultura.


Libreria Anticuaria Manuel del Pino
Torrent de l’Olla, 164 baixos – 08012 Barcelona
Tel: 670 99 96 26
Metro: Fontana – GRA
mdplibros@hotmail.com
LLIBRE ANTIC, COL·LECCIONISME
______________________________________________________

Llibreria petita al cor de Gràcia des de fa 15 anys, especialitzada en temes locals, però també en la Guerra civil (els dos fronts) i l’exili, la literatura espanyola del XIX i XX, sobretot avantguarda i les generacions (98, 27, 36, 54). Està inclosa dins de moltes pàgines de col·lecionisme i de llibreter de vell, entre elles la pàgina de Uniliber, però el catàleg el publiquen directament al seu portal, i ho anuncien també al Facebook  A destacar les primeres edicions.


Maldà Llibreria Antiquària
Aribau, 24 – 08011 Barcelona
Tel: 934 511 175 – 696 623 367
Metro: Universitat EIX
gemma@antiquariamalda.com
LLIBRE ANTIC
______________________________________________________

Feia temps que tenia dubtes de si incorporar aquesta llibreria al directori, però m’ho han posat molt fàcil. Els meus motius eren només de criteri, perquè la llibreria Maldà fa molt temps que existeix, però fins fa poc només ho era a través de la xarxa. Es a dir que ha fet un camí invers al que fan algunes llibreries.

Situada al mateix local on hi havia la llibreria Gibernau, en un indret on les llibreries de vell o d’antiquària hi són força presents des de fa anys, aquesta llibretera de llarg recorregut, ja que treballava a la Farré i n’era la responsable del catàleg, ha fet un pas més amb la llibreria virtual i s’ha llençat a omplir un espai ampli amb llibres d’humanitats que van des del segle XVIII fins al XX. Està molt interessada amb la història i les tècniques de la indústria del llibre, és una especialització que vol agafar.

A la web hi trobareu, a part del catàleg en línia, llistats de llibres d’ocasió a 1,2, i 3 €. També la trobareu al Facebook.


Dávila
Hospital, 66 – 08001 Barcelona
Tel/Fax: 93 441 20 09
Metro: Liceu – CV
jaimebellinilopez@gmail.com
http://www.dominicaldesantantoni.com/index.php?id_product=9&controller=product&id_lang=1
LLIBRE VELL
_____________________________________________________

El senyor Bellini Dávila va crear una llibreria de vell el 1964 al carrer d’Hospital. El 1974 es va instal·lar en l’actual emplaçament. Ara la porta el seu fill Jaime. La llibreria esta especialitzada en restes d’edició. Tot i no tenir una especialització temàtica, el seu fons va variant en funció del que es troba en el mercat. Té un bon grapat de còmics barcelonins (Bruguera) i un no menys notable racó de llibres d’art (Polígrafa). Va ser la primera llibreria en tenir les publicacions de Taschen, i posa parada al Mercat de Sant Antoni.


Llibreria Llibres Lliures
Cantàbria, 72 – 08020 Barcelona
Tel. 935 330 915
Metro: La Pau – SM
LLIBRE VELL
______________________________________________________

L’Associació Llibres Lliures Catalunya és una associació cultural sense ànim de lucre, formada per voluntaris i socis. Fou fundada l’agost de 2013 amb el propòsit d’expandir la cultura, a través de la venda a cost zero de llibres donats o nous i de la formació de persones a través de cursos diversos. El promotor, Òscar Boada, va portar aquesta experiència al seu barri al saber-ne l’existència i l’èxit d’una similar a Madrid. Aquest projecte ha originat un enrenou de voluntaris, de llibres que entren i surten i de socis. Es un repte i molt estimulant.

A més de realitzar activitats relacionades amb la història del Districte pretenen ser un referent de totes aquelles persones, que degut a la recessió, els resulta més difícil arribar a la cultura. El seu Facebook és una eina.


Lazarus Long
València, 582 – 08026 Barcelona
Tel. 931 068 974 –  698 533 322
Metro: Encants SM
lazaruslong@lecturaslowcost.com
lecturaslowcost.es/indexCAT.php
SEGONA MÀ
______________________________________________________

La fòrmula 1 llibre 3 €, 2 llibres 5 €, 3 llibres 10 € com a reclam. Llibre general de segona mà, còmic i DVD també, per a tot tipus de lectors. Ordenats de forma molt general, però trobables. També ofereixen llibres nous per encàrrec. El seu Facebook


La retrobada
Marià Aguiló, 124 B baixos – 08005 Barcelona
Tel. 931 272 162
Metro: Poblenou – SM
laretrobadallibreria@gmail.com
laretrobada.wordpress.com
SEGONA MÀ
______________________________________________________

La nostra idea és unir els punts forts de les llibreries de nou i les de segona mà. És a dir, tenir un tracte personalitzat i ser prescriptor i a la vegada oferir preus més assequibles. Jo no ho definiria millor. Situada en un indret amb moltes altres llibreries, a l’eix comercial del Poble Nou, ofereixen llibres que venen de les donacions o vendes que els fan els clients. La compra online s’organitza a partir de la plataforma Iberlibro. Cal també dir que s’organitzen activitats, algunes d’elles vinculades amb d’altres que es fan al barri amb diverses finalitats.


Llibreria Cactus
Sant Antoni Maria Claret, 79 – 08025 Barcelona
Tel: 930 093 773
Metro: Alfons X, Sant Pau-Dos de maig – HG
GENERAL, SEGONA MÀ, LLIBRE INFANTIL
_____________________________________________________________________

Quan va obrir es deia Outlet de Llibres Nous. Ara segueix sent una llibreria de novetats i de segona mà o de llibres descatalogats a preus fixes, segons existències i promocions, i també fa una clara aposta pel llibre infantil. Els nens hi poden anar a fer diferents activitats i a escoltar i llegir contes. Tenen Facebook


Tuuulibrería
Planeta, 17 – 08012 Barcelona
Tel: 946 814 293
Metro: Fontana – GRA
info@tuuulibreria.org
http://www.tuuulibreria.org/

SEGONA MÀ
______________________________________________________

Muntanyes de llibres procedents de donacions d’aquells que ja no els volen o no els necesiten. Associació privada i independent que recull, ven i ofereix llibres a altres, gràcies a voluntaris. Si hi vas com a client pots emportar-te llibres pagant per ells el que tu creus que valen. Els llibres en un cert mal estat es restauren abans de posar-los a la venda. Solen apartar cert tipus de llibres per donar a escoles, per exemple. Tenen 3 llibreries a Madrid; totes publiquen a la web l’estat de comptes i amb qui col·laboren o patrocinadors. Existeix la figura del soci, i també s’accepten donacions puntuals.


P-Books
Gran de Sant Andreu, 188 – 08030  Barcelona
Tel. 931 40 61 31
Metro: Fabra i Puig – SA
http://www.p-books.es/Inicio
RESTES D’EDICIÓ
_______________________________________________________________

Llibreria oberta el 2013 al cor del barri, i que s’auto-qualifica d’Outlet, perquè realment fa ofertes interessants. Narrativa en general, infantil i juvenil, llibre en anglès pensat sobretot pels més petits i joves, còmic, material de papereria de molt bon gust i un Facebook  i venda en línia.


Vetrin Llibres
Sants, 316 – 08028  Barcelona
Tel. 934 495 908
Metro: Collblanc – SM
vetrin.llibres@gmail.com
RESTES D’EDICIÓ
______________________________________________________

Una llibreria amb llibres en oferta procedents majoritàriament de restes d’edició, entre els quals podríem destacar els llibres il·lustrats. També hi ha les novetats editorials més populars. Ofereixen un servei de cerca de llibres, la qual cosa s’agraeix ara que les novetats duren tan poc, i costa trobar llibres relativament recents. Tenen Facebook


Llibreria l’Economista
Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona
Av. Diagonal 690 – 08034 Barcelona
Tel. 932 804 383
Metro: Palau Reial
ECONOMIA
______________________________________________________

Una de les primeres llibreries que es va situar a les facultats de la Universitat de Barcelona. Va néixer com a cooperativa de consum i segueix sent-ho. Hi ha, a més dels llibres de text, una bona oferta de llibres d’economia i també de literatura, papereria i premsa. Apareix a la pàgina web dels Alumni de la UB i estan al Facebook. Sembla que estan tancats a l’espera d’un nou projecte.


Sons of Gutenberg
Ferlandina, 32 – 08001 Barcelona
Tel. 931 442 820
Metro: Liceu, Universitat – CV
sonsofgutenberg@gmail.com
https://sonsofgutenbergblog.wordpress.com/
SEGONA MÀ, AUTOEDICIÓ, CÒMIC
______________________________________________________

Es un espai on es vol mantenir la vitalitat cultural i social del barri, malgrat la duresa de la gentrificació. Hereva d’una altra llibreria de Gràcia, Consumició obligatòria, ja desapareguda, i de la tradició underground de Barcelona, l’Adrià Rodríguez es proposa arribar a tots els públics. On hi havia un antiqüari ara hi ha llibres de tota mena, un petit espai on es cuiden també les editorials petites, autors poc coneguts, i els clàssics. Els fanzines autogestionats i la poesia de col·lectius culturals són peces que els defineixen.

La joia de la corona és un altell on s’hi poden preparar actes per a un public que pot ocupar unes poques cadires. Allà dalt s’hi fan xerrades, monòlegs, presentacions d’obres d’artistes, amb una programació trimestral assegurada.


La Sirga
Tordera, 28-30 – 08012 Barcelona
Metro: Verdaguer, Joanic – GRA
lasirga@gmail.com
www.sirga.cat
CATALUNYA-HISTÒRIA, MOVIMENTS ALTERNATIUS
______________________________________________________

Aquesta llibreria en moviment, tal com ells es defineixen, va començar a bellugar l’abril del 2007. El propòsit és vetllar per la memòria històrica i la cultura com a motors de canvi social. Els temes en els que vol centrar-se són: història i literatura dels Països Catalans, dones i moviment feminista, ciència i tecnologia alliberadores, pensament crític i alliberament nacional. Està allotjada a La Barraqueta, Ateneu Independentista de Gràcia, on hi ha d’altres institucions d’idèntica orientació.


RDC Librerías
Robrenyo, 52 – 08014 Barcelona
Tel. 931 125 399
Metro: Sants Estació – SMJ

www.rdclibrerias.es
RELIGIÓ
______________________________________________________

Bíblies, devocionaris, DVD de prèdiques, també ebook, etc. tot dirigit a millorar el desenvolupament personal dels lectors. A la web, des de la qual es pot comprar, tots els apartats estan molt desenvolupats fins i tot per autors o editorials, que deuen ser importants dins de la seva especialitat. Molt actius també a les xarxes socials. El seu Facebook.


Wer-Haus
Aragó, 287 – 08009 Barcelona
Metro: Passeig de Gràcia – EIX
hello@wer-haus.com
http://wer-haus.com/
FOTOGRAFIA
___________________________________________________

No es tracta realment d’una llibreria sinó d’una nova conceptstore. Si la incloc és perquè té llibres de fotografia contemporània, i la ciutat ha perdut bones llibreries que en disposaven i amb bons catàlegs. Aquí n’hi ha poc, però escollit. També tenen Facebook, obren en diumenge i la pàgina web només és en anglès.


Veusambveu
Picalquers, 2 – 08001
Tel. 685 70 34 74
Metro: Catalunya
info@veusambveu.com
http://www.veusambveu.com/ca/editorial

FEMINISME, MOVIMENTS ALTERNATIUS

_______________________________________________________

Es tracta d’una llibreria i d’una editorial. Ambdues es mouen a l’entorn d’uns autors i uns continguts que no sempre tenen la possibilitat de prendre la paraula i de tenir el ressó necessari. La llibreria aplega llibres de les editorials que recorren els temes en els quals s’han implicat i especialitzat. La pàgina web té un ventall de matèries molt desenvolupat i el catàleg és extens i triat. La llibreria també pren força de les moltes activitats que organitza vinculades amb el barri i amb diferents inicitives que li són properes, les quals trobareu al seu Facebook.

Pel que fa a l’editorial, i dins dels continguts que proposa, vol donar facilitats a noves veus, tant en l’assaig com en el camp de la narrativa, sempre amb la intenció de buscar noves alternatives de viure i deixar viure.


Racó del llibre
Rogent, 90 – 08026 Barcelona
Tel. 933 483 847
Metro: Clot – SM
RESTES EDICIÓ
______________________________________________________

Un espai per a rebre i oferir restes editorials a bon preu. Botiga molt implicada amb les activitats dels barri del Clot. Aquest és el seu Facebook


El rincón de lectura Taschen

Vintró, 1 – 08030 Barcelona
Tel. 639 45 99 38
Metro: Sant Andreu – SA
_______________________________________________________________
Els llibres de l’editorial Taschen són prou coneguts per la seva alta qualitat, disseny i preu ajustat. Des de fa poques setmanes hi ha un establiment a Sant Andreu que, tot i no ser una llibreria, n’ofereix la tria i la compra amb molt bones condicions.
Es tracta del projecte d’un dissenyador gràfic i d’una dissenyadora d’interiors, ubicat en l’estudi d’aquesta última, on té un espai per aquests llibres que tant els agraden i necessiten. No té tot el fons allà, però sí que ofereix la possibilitat de triar i comprar també a través del catàleg, estalviant les despeses d’enviament, que ens carregaria la web; són doncs un punt de venda oficial.
A falta d’una botiga de la pròpia editorial, com hi ha a moltes ciutats, és bo saber que hi ha un punt a Barcelona on coneixen bé aquest fons, l’estimen i el volen difondre. El seu Facebook.

Papereria Carme – Bolibloc
Llull, 171 – 08005 Barcelona
Tel. 934 853 341
Metro: Poblenou  – SM
bolibloc@bolibloc.com
GENERAL
______________________________________________________

Una papereria ben assortida i molt coneguda al barri té un cert fons de llibre de novetat que s’ofereix als clients. També treballa el llibre de text i està atenta a les lectures de les escoles i instituts. Es el cas de l’establiment que diversifica l’oferta dins del concepte papereria llibreria tant propi dels barris amb vida pròpia.


Origen
Galileu, 257 – 08028 Barcelona
Tel. 935 662 301
Metro: Les Corts – LC
origenlescorts@gmail.com
LLIBRE INFANTIL
______________________________________________________

Molt més que una llibreria per a nens. Es una “botiga” on els infants són el motiu. Hi ha llibres, joguines i, sobretot, conceptes. Una manera d’entendre l’educació dels infants des dels inicis. Els pares i mares hi poden trobar un lloc per aprendre, conéixer i compartir. Aquí el seu Facebook.


Llibreria Odessa
Francesc Carbonell, 45 – 08034 Barcelona
Tel. 932 80 58 93
Metro: Les tres torres – SSG
GENERAL
______________________________________________________

A Sarrià, una bona llibreria general. Un espai ampli i confortable que ofereix novetat i també fons per a diferents especialitats de tots els àmbits. Inaugurada a finals de 2012, s’ha fet un lloc entre veïns i passejants, gracies a aquesta oferta diversificada i a les activitats que prepara. Amb la Don Bosco i A peu, de pàgina conformen una línia recta i destacada per la tria i la rellevància del fons. El seu Facebook


Nemo. Llibres per a nens
Madrazo, 49 – 08006 Barcelona
Tel: 933 688 795
Metro: Sant Gervasi SSG
nemollibres@gmail.com
http://librerianemo.com/
LLIBRE INFANTIL, LLIBRE JUVENIL
______________________________________________________

És molt més que llibres per a nens. Des del 2013 és un espai pensat per a ells, per ajudar-los a fer-se grans a través del llibre, de l’estètica. Es lamenten que les vendes en literatura infantil i juvenil cauen, desprès d’anys de gran volada, i s’atribueix a l’esgotament que han produït les “grans sagas”. Es possible, perquè no es sap tancar una veta, fins que no en queda res, però el que sí queda són els clàssics, i autors nous plens de sensibilitat i també, i molt importants, els il·lustradors. El llibre pels menuts no ha de perseguir només un món de fantasia i evasió, ha de ser una eina de formació i responsabilitat, i els pares ho haurien de practicar. Estan al   Facebook.


Marcial Pons

Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona
Avinguda Diagonal, 684
08034 Barcelona LC
Tel. 932 802 846
Metro: Maria Cristina
llibreriaub@marcialpons.es
https://www.marcialpons.es/librerias_marcialpons/
DRET, LLIBRE DE TEXT
______________________________________________________

Llibre de dret, llibre acadèmic, manuals, legislació etc. Una petita llibreria regentada per la prestigiosa Marcial Pons, per tant el llibre de fons hi és present, per donar cobertura bibliogràfica suficient a professors i estudiants.


Marcial Pons
Provença, 242 – 08008 Barcelona
Tel: 934 873 999
Metro: Diagonal EIX
llibreter@marcialpons.es
www.marcialpons.es
DRET, EMPRESA, ECONOMIA, CIÈNCIES SOCIALS
______________________________________________________

Marcial Pons va obrir a Barcelona el 1998, al mateix carrer, però a la Dreta de l’Eixample, i ja venia amb el prestigi fet. Les seus de Madrid, des de fa molts anys, estan donant suport a totes les universitats de l’Estat en matèries com les humanitats, el dret, les ciències socials, l’economia, en un grau d’alta especialització i servei molt eficaç.
Aquesta s’ha especialitzat en dret, economia i empresa, tenint com a públic majoritàriament advocats, notaris, professors, alumnes i organismes públics, observant com a primordial la selecció de llibres de la UE, de EEUU i Llatinoamèrica, i la de novetats europees, de clàssics i d’organismes d’aquests continents, en diferents suports, així com els títols publicats en català d’aquestes matèries. Tracte personalitzat i experimentat serien dues característiques que li són ben reconegudes.
La pàgina web ofereix molta informació i és molt interactiva, de manera que es pot saber l’estat de la comanda, pots sol•licitar informació bibliogràfica segons perfils. També ofereix servei de novetats.
Com editor dona el seu nom a les col·leccions de Marcial Pons Ediciones Jurídicas amb més de 500 títols, i Marcial Pons Ediciones de Historia amb més de 125 títols.


Laie. Fundació Mapfre
Diputació, 250 – 08007 Barcelona
Tel: 934 815 134

Metro: Passeig de Gràcia – EIX
fmapfrebcn@laie.es
www.laie.es/on-som/tenda/fundacio-mapfre-barcelona/57
ART, FOTOGRAFIA
______________________________________________________

La Fundació Mapfre té seu a Barcelona a la casa Garriga Nogués, on hi va haver durant uns anys la Fundació Godia. El que ofereix la llibreria és un reflex de les exposicions que s’hi programen, centrades en pintura del XIX i XX i en fotografia. Els fons sempre amplien el contingut de les exposicions, eixamplant el cercle, el context tant l’artístic com l’històric. A part, bons objectes de regal.


Libro Motor
Descartes, 11 – 08006
Tel. 934 175 220
Metro: Muntaner SSG
info@libromotor.com
www.libromotor.com
MOTOCICLISME, AUTOMOBILISME
_______________________________________________________________

De primer al carrer Saragossa des del 1991, després, des del 1993, a la Ronda General Mitre i del 2008 a Muntaner, i ara a Descartes és una excel·lent mostra de llibreria especialitzada: una temàtica delimitada, però àmplia, amb entitat pròpia; un públic interessat ja sigui per professió o per afició, i una persona, també apassionada pel tema, i amb esperit emprenedor, en aquest cas en Claudi Boet. L’ampli catàleg comprèn tots els temes possibles relacionats amb el motor, tant de cotxe com de moto: història, esport, mecànica, manuals de taller, vehicles especials (80 referències de camions de bombers). Se’n recullen fins a 30.000 títols. L’oferta bibliogràfica es complementa amb tota mena de material audiovisual i d’altres com samarretes, gorres, escuts,… La web permet la compra. Tenen oberta botiga a Madrid.


El librero callejero
ellibrerocallejero.wordpress.com
GENERAL, SEGONA MÀ
______________________________________________________

Vegeu Llibreria Cercles


Jaimes Sarrià
Doctors Trias i Pujol, 9 – 08034 Barcelona
Tel. 932 047 225
Metro: Palau Reial SSG
sarria@jaimes.cat
https://www.jaimes.cat/
LLIBRE EN FRANCÈS, LLIBRE DE TEXT
______________________________________________________

Aprofitant la proximitat del Lycée Francais, aquesta llibreria es va obrir cap el 1978 com a Centro Europeo i es va especialitzar en llibre francès, preferentment escolar, però també en llibre de text d’altres disciplines. Ara ho porta la llibreria Jaimes, i segueix la mateixa orientació  amb una bona oferta de llibre infantil i juvenil i narrativa en general. Com a la seu de l’Eixample promou activitats relacionades amb el llibre i els autors per a petits i grans. Estan al Facebook.


Chronos
Roger de Flor, 237 – 08025 Barcelona
Tel: 934 884 727
Metro: Verdaguer GRA
www.chronos.cat
CIÈNCIA FICCIÓ, FANTASIA, CINEMA
______________________________________________________

En Gonzalo Rodríguez, un altre alumne de l’Escola de Llibreria que es llença a fer dels estudis una professió, ha obert una llibreria especialitzada en ciència ficció i fantasia, en un espai lluminós i endreçat i amb un fons ben triat. El que destacaria és la possibilitat de fer sessions de cineforum amb pel·lícules del gènere comentades per especialistes. Una gran pantalla de televisió i una vintena de seients ho faran possible. Evidenment és un plus molt remarcable per afegir a una bona col·lecció de clàssics i a les novetats més recents.

Aqui la ressenya que la propia Escola de Llibreria li va dedicar amb motiu de la inauguració del local.


Cercles – El librero callejero
Bailen, 201 – 08037 Barcelona
Tel: 934 571 333
Metro: Verdaguer GRA
cerclesllibreria@gmail.com
https://ellibrerocallejero.wordpress.com/
NARRATIVA, SEGONA MÀ

______________________________________________________
Llibres de segona mà, majoritàriament narrativa en un espai molt reduït, que guarda el regust del que encara té memòria dels 40′, tot i que l’actual establiment hi és des del 2009. Els llibres s’enfilen i s’enfilen per les parets fins a un pis superior, però no hi ha problema el llibreter se les sap totes, literalment, un professional que tria i coneix el que té entre mans, per això és dels que pot aconsellar tant els lectors habituals, com els que volen un llibre per no pensar gaire, o per a un senyor que està malalt, per a un novio, o un aturat… potser per aquest motiu El Periódico del 1 de juliol de 2014 li va dedicar un article. Es dels que reivindica la professió, que vol dir coneixement del fons que s’ofereix, i a ningú se li escaparà que això vol dir moltes hores de dedicació. Ah! col·lecciona enganxines de les llibreries que han desaparegut…
Però hi ha novetats. Perquè a aquesta aventura s’hi ha afegit El Librero Callejero, que fins a finals de 2014 estava situat en una cantonada del Mercat de l’Abaceria de Gràcia, en una parada exterior. Ara s’ha incorporat a Cercles seguint la mateixa línia. Esperem que els vagi molte bé, s’ho mereixen.

Carrer de l’oci
Calàbria, 35 – 08015 Barcelona
Tel: 934 234 500
Metro: Poblesec EIX
info@dixtor.com
www.dixtor.com
RESTES D’EDICIÓ
______________________________________________________

La llibreria Torradas, fundada el 1932, ha incorporat un nou espai de llibre d’ocasió, procedent de sobrants d’editorials i restes d’edició. Una botiga gran, situada en una zona tan comercial com el Mercat de Sant Antoni, i que permet trobar-hi llibres i revistes en català i castellà, de totes les temàtiques, també infantil i juvenil. En destaquem aquest apartat perquè, també en altres suports, és força ampli.
Realment les piles de llibres, revistes, diaris, DVD, etc. i les dimensions del local donen la sensació de magatzem, sobretot si s’està acostumat a anar a llibreries que tenen els llibres ordenats a les prestatgeries, per matèries i amb pocs exemplars de cada títol. Un lloc en el qual és difícil no sortir-ne amb algun llibre sota el braç, o dins del cistell.


Balmat
Gran Via de les Corts Catalanes, 527 – Urgell, 72 – 08011 Barcelona
Tel: 934 548 309
Metro: Urgell EIX
balmat@balmat.com
www.balmat.com
MUNTANYISME, EXCURSIONISME
______________________________________________________

Botigues (una al costat de l’altra) dedicades als esports de muntanya en general, però amb una àmplia secció de llibres, que també ressalten a la pàgina web, segons siguin guies, manuals tècnics o literatura de muntanya. Aquesta permet la creació d’un compte i la compra en línia. Notable la secció de fotografies ordenades per subtemes, i l’apartat de rutes per tot l’Estat, per autonomies i comarques.


Audenis
Lepant, 161-163 – 08013 Barcelona
Tel. 935 531 788
Metro: Monumental EIX
lepant@audenis.com
www.audenis.com
MÚSICA
______________________________________________________

Una descripció més detallada d’aquesta botiga la trobareu a les dades que oferim de l’establiment del carrer València, inaugurat el 1928, situat al costat del Conservatori, com aquest ho està al costat de l’ESMUC, de més recent creació.
Pel que fa a la part de llibreria segueixen la mateixa línia, la de brindar un extens fons de partitures de totes les èpoques, estils i instruments i llibres de temàtica musical amb biografies, tractats, manuals i material per a la pedagogia musical. Com també recomanem a l’altra ressenya, convé passar l’estona mirant la pàgina web, no només per buscar bibliografia i comprar-la, sinó com pàgina d’accés a moltes institucions musicals d’arreu.


El astillero
Doctor Rizal, 17-19 – 08006 Barcelona
Tel. 932 373 482 i 647 005 730
Metro: Diagonal GRA
libreria@libreriaelastillero.com
www.libreriaelastillero.com
LLIBRE ANTIC
______________________________________________________

El 2001 Pablo Capurro va traslladar la llibreria, creada el 1994, des de Valladolid a Barcelona. Abans havia estat a Salamanca. Es tracta d’una llibreria que es caracteritza per centrar-se en el segle XX i en el llibre de molt bona qualitat. Hi ha tant literatura, amb especial atenció a la llatinoamericana, com assaig i llibre d’art. El marc, és a dir el local, resulta excepcionalment agradable, atapeïment inclòs. Periòdicament publica un bell catàleg, consultable a la web, il·lustrat amb cobertes de llibres de Gerardo Diego, Sebastià Gasch, José Moreno Villa, etc. La pàgina web té un desglossament per matèries molt ben fet i les descripcions dels documents inclouen l’estat de conservació. El local no està sempre obert, cal demanar cita prèvia. Ara ja només funciona a través de la venda en línia.


Llibreria Àngel Batlle
Palla, 23 – 08002 Barcelona
Tel. 933 015 884
Metro: LiceuCV
www.todocoleccion.net/tienda/libreriaangelbatlle
LLIBRE VELL, LLIBRE ANTIC, COL·LECCIONISME
_____________________________________________________

És possiblement la llibreria més antiga d’un carrer, que en altres moments, n’ha estat ben ple, alternant amb els antiquaris, i complementant-los, doncs les llibreries també ho eren, i ho són, de llibres vells. La de la família Batlle hi està des del 1934.
L’oferta és abundant tant pel que fa a llibres, majoritàriament antics, però també de vell, com revistes, gravats, postals i d’altres materials. Les especialitats de la casa són, però, els goigs, els mapes i en Patufet. Un espai obligat per a col·leccionistes.


Libreria Catalán
Comte Borrell, 100 – 08015 Barcelona
Tel: 934 549 940
Metro: Urgell EIX
libreriacatalan@libreriacatalan.com
www.libreriacatalan.com
JOCS DE TAULA, ESCACS
______________________________________________________

L’Enric Catalán,  jugador empedreït d’escacs, el seu pare també ho era, així el 1968 van obrir una llibreria especialitzada en escacs, a part de tenir també una mica de material de papereria i llibre de novetat.
Els prestatges estan atapeïts de títols, amb un sol exemplar, ens ho recalquen perquè veiem la quantitat que representen. Alternen els títols d’editorials especialitzades nacionals i d’altres estrangeres, en anglès majoritàriament, però també en rus. També té llibre de segona mà, molt buscat i car, un llibre dels anys 70, a més de 300 € és força freqüent. A part dels llibres hi podem comprar taulells, taules, rellotges, peces,… i no falten els CD i DVD per jugar o aprendre.
Ha donat classes a escoles, algunes de les quals finalment ja tenen monitors, perquè com ens explica, han entès la importància d’aquesta activitat.
Recomanem la visita a la pàgina web. Amb apartats segons si els llibres són nacionals o estrangers, i un altre de novetats, allà es copsa també la importància de la llibreria i del fons que emmagatzema, per això ven a tot el món.


Pol Farré Llibreria i Col·leccionisme
Bertrellans, 3 – 08002 Barcelona
Tel: 933 010 285
Metro: Catalunya CV
polfarre@hotmail.com
www.todocoleccion.net
LLIBRE ANTIC, COL·LECCIONISME
_____________________________________________________

Pol Farré és el fill de Josep Maria Farré, i les seves botigues estan aprop, tot i que el negoci sigui independent. En Pol regenta una llibreria amb llibre antic anterior a la Guerra civil i molt material de col·leccionisme: mapes, postals, cartells, revistes… i joguines, entre altres objectes. Està inclòs també dins de la pàgina d’Uniliber


Somnegra
Aragó, 108 – 08015 Barcelona
Tel. 675806060
Metro: Urgell EIX
mado@somnegra.com
http://somnegra.com/
NOVEL·LA NEGRA
______________________________________________________

Molt més que novel·la, perquè hi ha un fons de no ficció, assaigs, biografies, memòries, criminologia espionatge, etc. Un esforç per recuperar un espai bibliogràfic del qual ens havíem quedat orfes, si pensem en especialització, i no només en les novetats que serveixen la resta de llibreries. També destacaria el “noir històric” allò que voldria unir la novel·la històrica amb l’intriga, i que està ple de clàssics. Un apartat per a les novel·les en català i un altre per a descatalogats, que farà les delícies de col·leccionistes i lectors en general. La pàgina web està molt preparada per a la venda en línia, i hi ha també un blog on es van comentant els llibres. Ah! i llibres de cinema i còmic. Un fons molt pensat.


Llibreria Pedralbes Centre
Diagonal, 609-615, Planta 2, Local A-1- 08029 Barcelona
Tel. 931 057 878
Metro: Maria Cristina – LC
llibreriapedralbescentre@gmail.com
GENERAL
______________________________________________________

Finalment una llibreria dins d’unes galeries comercials que ja han celebrat el 25è aniversari! Tota ella un aparador, gràcies a que totes les parets són de vidre i és visible des de diferents ubicacions. Les seves propietàries han omplert un buit comercial que es feia notar. Vénen del món de l’edició i també de les llibreries, La llibreria ambulant és més que el títol d’una deliciosa novel·la.

Neta, polida i diàfana amb un fons generalista, però triat, on la narrativa actual hi té un pés específic, donant veu a diferents orígens i estils. També caldria ressaltar la literatura infantil i juvenil, on hi ha espai per a l’aprenentatge de llengües estrangeres, així com la literatura escrita per dones. Ténen Facebook. Per a més informació podeu consultar aquesta ressenya


Outlet Book
Asturies, 23 – local 1
Metro: Fontana GRA
www.outletbook.es        www.outletbook.es/blog
RESTES D’EDICIÓ
______________________________________________________

Des de fa 3 anys ens ofereixen excedents i descatalogats de totes les matèries, amb més esoterisme i llibre infantil. Són distribuïdors i a la pàgina s’hi pot comprar directament i presenten els llibres segons diferents temàtiques generals. Amb possibilitat de rebre notícies de novetats o esdeveniments del barri.


Llibreria Lletres
Carolines, 30 – 08012 Barcelona
Tel. 933 687 619
Metro: Fontana GRA
lletresllibreria@gmail.com
http://www.llibrerialletres.cat/
GENERAL
______________________________________________________

La llibreria existeix des dels anys 60, quan es va edificar als jardins de la Casa Vicens, que li queda a tocar. Des d’aleshores ha passat per quatre mans, i avui ens trobem amb la combinació de llibreria, papereria i quiosc. El públic és gent del barri que està acostumada a un bon servei de novetats, que s’ofereix amb regularitat.


BCN Books
Roger de Lluria, 118 – 08037 Barcelona
Tel. 934 577 692
Metro: Diagonal – EIX
bcnbooks@bcnbooks.com
www.bcnbooks.com
LLIBRE EN ANGLÈS
______________________________________________________

Es podria pensar que els estudis de llengües estan a l’alça veient els volums de les llibreries dedicades a facilitar-ne l’estudi i comprensió real. BCN Books ja fa temps que està a la ciutat, i canvia d’adreça, i n’obre de noves. Si bé hi ha espai per a diversos idiomes, sí que és cert que el dominant és l’anglès. Ordenats els documents per autors segons siguin fiction, non fiction, classics, crime fiction, audio books, theatre and poetry, cookery. En canvi, seccions com children books estan ordenats per edats i per autors, travel guides per països, els llibres de text per nivells, o més específics, si van dedicats a negocis, a adults, a mètodes per a professors i òbviament una àmplia secció de diccionaris, gramàtiques i skills. Una aposta per a l’ensenyament i l’aprenentatge. La pàgina web és informativa de dades postals, no té contingut.
Fan notar que hi ha molt turista que la descobreix mentre passeja entre l’eix que va de la Pedrera a la Sagrada Família.


Bestiari. Botiga Llibreria del Museu d’Història de Catalunya
Plaça Pau Vila, 3 – 08003 Barcelona
Tel. 932 212 218
Metro: Barceloneta CV
llibreria@bestiari.net
www.bestiari.net            http://lesbestieslectores.blogspot.com/
HISTÒRIA, BARCELONA-HISTÒRIA, CATALUNYA-HISTÒRIA
_______________________________________________________________
La llibreria i botiga fou oberta al mateix moment en que es va inaugurar el Museu el 1996. En la secció de llibreria hi ha una bona oferta sobre història de Catalunya. S’hi poden trobar molts volums de la Biblioteca Abat Oliva i de la Biblioteca Serra d’Or de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, dels Episodis de la Història de Rafael Dalmau Editor, de les col·leccions de l’Editorial Eumo, o de les publicacions de la Fundació Salvador Vives Casajoana.
També hi ha un bon grapat de publicacions de la Generalitat de Catalunya i els catàlegs de les exposicions del propi Museu, juntament amb una pila de llibres sobre la ciutat de Barcelona i els llibres turístics de costum, fins arribar a Gaudí, Picasso, Miró i Dalí, sense oblidar la cuina.

Comparteixen pàgina web amb la resta de llibreries Bestiari, a Barcelona la del Born Centre Cultural. Tenen facebook.


Llibreria del Born CC
Plaça Comercial, 12 – 08003 Barcelona
Tel. 933 197 743
Metro: Jaume I, BarcelonetaCV
born@bestiari.net
www.bestiari.net/llibreriadelborn
HISTÒRIA, BARCELONA-HISTÒRIA
_______________________________________________________________

Com la veïna del Museu d’Història de Catalunya, pertany al col·lectiu de llibreries catalanes independents Bestiari. Oberta des de la inauguració del Centre Cultural del Born, reuneix un fons de 4.000 llibres sobre història i cultura catalanes, fent atenció a la Guerra de Successió i als fets de 1714. Es una aparador dels llibres catalans traduïts a altres llengües, com d’aquells que en altres llengües parlen de Barcelona o Catalunya. Lidera i participa de les moltes activitats del Born alhora que exposa una petita mostra d’artesania i disseny actuals. Per a més informació podeu consultar aquesta ressenya.


La Garba
Maquinista, 19 – 08003 Barcelona
Tel. 932 683 538
Metro: Barceloneta CV
llibrerialagarba@gmail.com
GENERAL
______________________________________________________________________

A més de ser des de fa quaranta anys la llibreria de la Barceloneta, La Garba està especialitzada en llibre de text per a nois i noies, però ho està tot l’any, no com moltes llibreries que a començament de curs munten “la paradeta” temporalment. Cada dia hi ha més joves, especialment immigrants, pels quals en alguns centres es creen aules d’accés especifiques, que s’incorporen a mig curs i necessiten tenir els llibres de text. Novetats, llibres de viatges, literatura infantil i juvenil, butxaca, diversitat de llengües. Promociona als autors locals i participa en nombroses activitats veïnals, diríem que està atenta, un referent al barri. Aquest és el seu Facebook.


Tramuntana de llibres
Giralt el Pellisser, 20 – 08003 Barcelona
Metro: Jaume ICV
RESTES D’EDICIÓ
______________________________________________________
Just a tocar a una de les portes laterals del Mercat de Santa Caterina hi ha una petita i ben presentada botiga de llibres descatalogats, és a dir, llibres que encara estan a les editorials perquè no s’han venut. Aquests tipus de llibreries els donen una segona oportunitat, i un dels reclams és el preu. M’ha semblat que està en un lloc apropiat, perquè a les zones molt comercials dels barris, pel que fa a les compres més domèstiques, una llibreria és un toc d’atenció, el llibre és una altre producte per entrar habitualment a les cases, a dins del cistell. Aquest és el seu Facebook.

Oci!
Rosselló, 120 – 08036 Barcelona
Tel. 934 514 327
Metro: Hospital Clínic – EIX
GENERAL
______________________________________________________

Una llibreria, i en front mateix enganxat un quiosc, amb una notable varietat en ambdós casos. No hi ha especialitat, però l’oferta respon a la demanda: literatura de consum, però també literatura selecte i clàssics, bona oferta de guies de viatge, moltes revistes. Entre l’Escola Industrial i l’Hospital Clínic aquesta llibreria, creada el 1997, sembla tenir el futur assegurat gràcies al bon criteri de selecció i a la quantitat de fons que ofereix.


Studio Comics
Floridablanca, 130 – 08011 Barcelona
Tel. 934 239 902
Metro: Sant Antoni EIX
studiocomics@hotmail.com
studiocomicsbarcelona.com       studiocomics.blogspot.com.es
CÒMIC
______________________________________________________
A prop de Sant Antoni, on hi tenen parada, hi ha una botiga que es va estrenar el 2004, i a part de tot el fons que se li suposa com a llibreria especialitzada en còmic, s’haurien de destacar les col·leccions senceres i els números endarrerits, que tenen ben classificats dins del portal, que permet la compra en línia, i que fan la delícia dels col·leccionistes, els quals són una part important d’una clientela fidel, que agraeix un tracte molt proper i demana força per encàrrec. La importació de productes americans, tan antics com moderns, els és una tasca molt habitual, per tant també hi trobarem documents de segona mà. També estan al Facebook.

Libros Helios S.A.
Nicaragua, 100 – 08029 Barcelona
Tel: 933 226 112
Metro: Plaça del Centre – LC
espai@heliosllibres.com
GENERAL
______________________________________________________

Des del 1982 es va instal•lar a l’emplaçament actual, però la seva trajectòria ja quasi té la cinquantena. Molt bolcada al barri, a fer bons lectors entre els veïns, aquesta dedicació es veu recompensada amb una fidelització per part dels clients, que els responsables de la llibreria ens destaquen i agraeixen. Saben que la seva clientela és de les que agraeix el tracte personalitzat i la proximitat. Un espai ampli i lluminós, i la il·lusió de tots plegats fa que sigui un lloc de bona convivència. Ha fet una remodelació important ampliant una zona gastronòmica, de trobada i lectura. Per Sant Jordi fan una parada de més de 8 m. de llargada i compten amb la presència d’alguns escriptors, un fet que ens confessen amb un entusiasme contagiós. Com que també és quiosc ofereix la possibilitat d’una llibreria en diumenge. El seu Facebook.


Athenea Noctua
Aragó, 108 – 08015 Barcelona
Tel: 935 307 836
Metro: Urgell EIX
info@llibreriaathenea.com
llibreriaathenea.com
LLIBRE IL·LUSTRAT, LLIBRE INFANTIL, NARRATIVA
_____________________________________________________

Aquesta llibreria ha reemplaçat la Syndrome Imaginaria en ubicació i fons. També com em va passar amb aquella m’ha costat decidir aquesta especialització. Llibre il·lustrat sí, el tridimensional, contes fantàstics i llibres màgics, pop-up, tot això i més. Començaré per dir que els llibres són preciosos, en el sentit més literal, la imatge i el disseny manen, estan per magnificar la història. Ha de quedar clar que no és només una llibreria infantil, busca a aquells adults que s’impliquen i volen compatir l’experiència amb els més petits, tot i així cal remarcar que els més petits hi trobaran el contingut i el disseny necessaris que els formi el gust per a properes lectures.

A part d’això, hi ha un petit apartat de llibre de segona mà i han incorporat narrativa. Fan un munt d’activitats, tallers molt diversos, clubs de lectura, contacontes… el bloc (en construcció) no està pensat per mostrar el catàleg del que tenen, es que s’hi ha d’anar i ensumar les tintes… estan al Facebook


Llibreria Salas
Jaume I, 5 – 08002 Barcelona
Tel. 933 100 595
Metro: Jaume ICV
salas@salasllibreteria.com
www.salasllibreteria.com
LLIBRE VELL
______________________________________________________

La Llibreria Salas estava situada a la sortida de l’escenari del Gran Teatre de Liceu, a la Rambla, dedicada al llibre vell. N’era una característica l’alçada de les prestatgeries. L’espai hi obligava. Després de l’incendi del Liceu l’any 1994 es varen veure obligats a abandonar el local i buscar-ne un de nou ja que la re-ubicació no estava prevista, com la de la resta d’establiments, en el nou edifici. Els Sala es varen traslladar al carrer de la Unió, és a dir allà mateix, amb tant poc èxit que acabaren tancant el nou establiment. Entretant, però, varen obrir-ne un de nou al carrer de Jaume I, amb un canvi d’orientació en el negoci que, ara ja es centre en el llibre vell. Havien arribat a tenir 6 magatzems plens de llibres, procedents dels de les editorials, ara ja només en tenen 1, i van portant tota classe de llibre.
Cal destacar-hi una de les millors ofertes de guies de Barcelona, la localització ho aconsella. Tot i que el tipus de turisme que s’hi interessa sovint és per mirar-les (o fotografiar-les!), i deixar-les. Pàgina web per comprar en línia i amb ofertes en tots els estocs. Hom te la impressió que aquesta llibreria no tancarà mentre segueixi en mans dels Salas.


Llibreria Aquitània
València, 160 , local 2 – 08011 Barcelona
Tel. 935 324 263 – 669 654 133
Metro: Hospital Clínic – EIX
llibreria.aquitania@gmail.com
Bloc
LLIBRE VELL
______________________________________________________

La Canuda va estar unes setmanes oferint el seu fons a meitat de preu, molts hi varem passar, no sense tristesa, però la majoria no sabiem que el fons que quedaria seria prèviament escollit per dos dels seus llibreters per endegar noves llibreries, seguint la seva estela, abans de cedir-lo al Mercantic de Sant Cugat.

I aquí les tenim. Aquesta, en honor al primer trovador, Guillem IX d’Aquitània, inconfusible ja des de fora gràcies a la cal·ligrafia del Pere, que ha reproduït, no aprofitat, els rètols que ens guiaven per la Canuda. També més petita, però ben aprofitada, i amb les prestatgeries plenes de llibres majoritàriament d’història, art, filosofia i literatura. Gran obres i obres grans en perfecte estat de revista. Tot i així em confessa que el que més li demanen és autoajuda i cuina. Esperem que els molts clients de la Canuda la comencin a freqüentar. També té una mica de narrativa més actual de segona mà. Està a Iberlibro al Facebook

Seons informen al seu blog, estan buscant nou local


Cor obscur
Travessera de Gràcia, 245 – 08024 Barcelona
Tel. 931 715 804
Metro: JoanicGRA
info@corobscur.com
www.corobscur.com
NARRATIVA, FANTASIA
______________________________________________________

Llibreria gòtica. Botiga d’objectes prodigiosos. Pergamineria. Començo així perquè em costa qualificarla, i l’Alexandra és com la defineix. Resultat de combinar el treball i la passió. I aquest resultat és un bombó, perquè tot i portar menys d’un mes oberta (31 d’octubre de 2014) ja es veuen la dedicació, el criteri i el bon gust, tres components no sempre agermanats, però imprescindibles per arribar al públic amb sinceritat.

Em diu l’Alexandra, una llicenciada en Filologia Catalana per la UAB, especialitzada en Literatura Medieval, que cor obscur és una combinació de tendresa i obscuritat, és la llum que il·lumina la foscor, l’essència del ser humà, dic jo. Per aquest motiu la literatura és gòtica, és la del XIX, aquella que beu directament de la medieval i també literatura fantàstica, ambdues sempre escollides (diu que dona la cara per cada llibre) i amb les novetats a punt, perquè a Barcelona hi ha d’altres “temples” d’aquest segon gènere.

Objectes que permeten questionar el temps, conviden a l’introspecció: calendaris perpètus, caleidoscopis, praxinoscopis, rellotges de sorra, astrolabis, nocturlabis, brújules… objectes relacionats amb l’astronomia… jugar amb la il·lusió. Li desitjo molta sort i adjunto una ressenya del bloc Al peu del carrer, on hi ha fotografies del local. La pàgina web encara està arribant.


Smaug Comix
Ronda del Guinardó, 245 – 08041 Barcelona
Tel. 933 529 025
Metro: Maragall, CongrésHG
smaugcomix@yahoo.es
smaugcomix.com
CÒMIC
_____________________________________________________________________

Comparteix establiment amb Flash Comics, i junts formen un bon tàndem. El fons de Smaug Comix és més recent, amb les novetats. En el catàleg de Flash Comics, en canvi com hem dit, hi abunden les edicions antigues o descatalogades. Gerardo Rouco, propietari de Smaug Comix, que va entrar en l’univers de les tires a través de revistes com Víbora i Makoki,  va estar un temps situat a la Plaça del Congrés.


Flash Cómics
Ronda del Guinardó, 245 – 08041 Barcelona
Tel. 933 529 025
Metro:Maragall, CongrésHG
flashcomics@flashcomics.com
www.flashcomics.es
CÒMIC
_____________________________________________________________________

Una llibreria que naixia per fer vendes per correu a uns subscriptors que rebien també regularment per correu els catàlegs de còmics descatalogats o restes d’edicions. Això era l’any 1997. El resultat va ser satisfactori i les ofertes es van ampliar a través d’una pàgina web i també s’incorporaven editorials de les més representatives del sector. Així el 2003 deixà de publicar el butlletí i el portal va ser l’instrument de venda com ho segueix sent des del 2009 quan van obrir la botiga al Guinardó. El catàleg és molt ampli i està incorporat dins la plataforma E-bay. Comparteix botiga amb Smaug Comix, que es dedica més a les novetats del gènere

Dasara. Llibreria Papereria
Gran Via de les Corts Catalanes, 1176-1178 – 08020 Barcelona
Tel. 933 134 721
Metro: BesósSM
info@dasara.es
www.dasara.es
GENERAL
______________________________________________________

Llibreria i papereria des del 1996, amb la voluntat que el llibre tingui més protagonisme. La clientela no només és la del barri: a prop hi ha un notari, la tresoreria de la Seguretat Social, i una delegació d’Hisenda, fet pel qual hi ha molt moviment i afavoreix que els transeünts es fixin en l’aparador i entrin.
A part de tenir els llibres més venuts, que com diu la propietària, són els menys llegits, hi ha un apartat de teràpies alternatives, religions, creixement personal i llibres referents a la violència de gènere.


Llibreria Vda. Roquer
Gran de Gràcia, 40 – 08012 Barcelona
Tel. 932 373 091
Metro: Diagonal, Gràcia – GRA
NARRATIVA
______________________________________________________

L’establiment de la vídua Roquer és l’origen, fou fundada el 1909, de la fins fa poc propera Roquer Jardinets, que ja ens va deixar. Es petita però amb bon criteri de selecció de títols, tant pel que fa a la literatura per a joves com a la literatura d’adults. Els aparadors també són petits, però estan fets amb cura. No hi ha únicament les novetats, sinó que també es dedica algun espai a exposar les obres dels escriptors que per un o altre motiu són noticia.


Espaxs
Rosselló, 132 – 08036 Barcelona
Tel. 934 540 652
Metro: Hospital Clínic – EIX
libreria.bcn@espaxs.com
www.espaxs.com
MEDICINA, CIÈNCIES DE LA SALUT, VETERINÀRIA

______________________________________________________

Situada davant de l’Hospital Clínic, l’Espaxs ja fa més de 50 anys que proveeix de bibliografia a professors i estudiants, com a llibreria i com editor, també als de Saragossa i Alcalà de Henares, on hi tenen seu.
El fons inclou totes les especialitats de la medicina, però també veterinària, homeopatia, ètica mèdica, o història de la medicina, entre altres. Com llibreria científica ha d’abocar-se molt en la pàgina web, pel grau d’especialització i renovació que reben totes les disciplines. Així, cal destacar l’exhaustiu directori de matèries i les possibilitats de cerca, que poden arribar a ser molt acurades. Té una zona d’usuaris i d’empreses, a les quals s’hi entra amb contrasenya, i des de les que es poden visualitzar les subscripcions a les revistes electròniques que aquell departament o empresa tingui subscrites. Es tracta d’una pàgina molt pensada per a les matèries a les que dona suport, i que proporciona accés a més de 30.000 articles científics, sent l’actualització d’informació una premissa.
Caldria destacar la feina feta per l’editorial des dels anys 50, amb més de 400 títols traduïts o de pròpia creació, que en aquests moments ja ha deixat d’existir.


En su tinta
C. Badosa, 17 – 08016 Barcelona
Tel.: 931 193 732
Metro: Via Julia – NB
artorinho@gmail.com
ensutinta.net/la-libreria/
GENERAL, POLÍTICA, MOVIMENTS ALTERNATIUS
______________________________________________________

Situada al barri de la Prosperitat, la Prospe pel veïns, amb un fons de caràcter general, però molt triat, pensant amb els temes que preocupen als seus lectors. Fan atenció als  moviments socials i participen en les activitats del barri. Es pot comprar en línia, i acumular cupons. La mateixa pàgina conté un bloc on s’anuncien les activitats que fa la llibreria. També tenen Facebook.


Consumició Obligatòria Llibreria
Carrer del Diluvi, 7 – 08012 Barcelona
Tel: 625 43 94 22
Metro: Gràcia, Fontana – GRA
SEGONA MA
______________________________________________________

Un quiosc al bell mig de l’Eixample necessitava una ajuda, i va començar a vendre llibre de segona mà, i d’aquí neix la llibreria, que primer fa de magatzem, fins que el quiosc es fa tan gran que el magatzem es transforma en llibreria.

Sí, segona mà a 2 €. De tot una mica, i en un espai que et transporta a les botigues de ja fa uns anys, i al tracte dispensat també. Narrativa, infantil, biografies, història, els clàssics … i audiovisuals, fanzines, vinils, més concretament, joies que donen una alegria a més d’un. Fan activitats de les que destacaríem les presentacions de llibres d’autors que s’auto-publiquen, o d’editorials petites. El nom és contundent, no deixa lloc a dubtes, i qui no ho fa per aquesta quantitat! Com repeteixen, Book & Roll! El seu Facebook.


Pequod
Milà i Fontanals, 59 – 08012 Barcelona
Tel: 935 183 384
Metro: Joanic – GRA
www.pequodllibres.com pequodllibres.wordpress.com
NARRATIVA, LLIBRE VELL
______________________________________________________

Un lloc que s’està fent molt popular entre els veïns, perquè la narrativa interessa a tothom, i ells en saben un munt, l’han triada curosament posant el focus a les editorials independents i es bolquen en l’atenció al client, lluny de les grans vendes i massifcacions. També és una història de reinventar-se i d’arriscar-se amb el que a un li agrada. Pel que fa al llibre vell, sovint apareixen algunes joies, perquè la mateixa seriositat els empeny a fer la tria. L’espai és molt confortable, convida a buscar i mirar, a assistir al clubs de lectura, tallers i presentacions, als concerts acústics… Es diria que el valent esperit del capità Ahab està fent-nos companyia. Estan també al Facebook


La Parada
Mercat de l’Abaceria de Gràcia parades exteriors 14 i 15 (Torrijos amb Travessera de Gràcia)
Metro: Fontana, Joanic – GRA
llibres@laparada.org
www.laparadallibres.org      www.laparadallibres.org/ca/blog
LLIBRE INFANTIL, LLIBRE IL·LUSTRAT, FOTOGRAFIA
______________________________________________________

Parlen del llibre com objecte. Per què? Doncs perquè els documents que ens ofereixen són llibres il·lustrats infantil i d’adult, poesia, llibre d’artista, il·lustració i galeria de fotografia, tot triat amb molta cura, amb il·lusió, i jo afegeixo, bon gust. En un temps que la lectura es pot executar amb diferents mecanismes, l’aposta per la matèria prima del llibre imprès, és a dir, ell mateix:  el paper, el tipus, la tinta i el relligat, és un fet que no deixa indiferent. És un lloc apropiat per a aquells que ensumem els llibres, com dic i repeteixo, pels que encara valoren l’objecte.
Recomano fervorosament llegir i veure l’apartat Nosaltres del bloc. A més, tenen web, bloc i es pot comprar en línia. I des d’una parada de mercat! Molt bé per haver dit tantes vegades: T’imagines…. i fer-ho.

Kowasa
C. Mallorca 235 – 08008 Barcelona
Tel. 932 158 058
Metro: Diagonal i Provença – EIX
info@kowasa.com
www.kowasa.com
FOTOGRAFIA
______________________________________________________

Tenir una llibreria com aquesta és un veritable luxe. Es fa difícil de dir que és la millor llibreria especialitzada de Barcelona, però tampoc es pot deixar de dir-ho. Kowasa és una llibreria especialitzada en llibres de fotografia. El fons de llibres és immens, 14.000 aproximadament, la classificació encertada: monografies per fotògrafs; diversos fotògrafs s’ordenen per tema. Fotografia per segles. Nusos. Eròtica. Exposicions. Natura i fauna. Tècnica. Edicions especials per a col·leccionistes. Revistes tècniques estrangeres. Revistes de moda i reportatges. Llibres descatalogats. Ofertes pròpies o dels fons de les editorials.
El tracte expert i l’ambient relaxant per a una clientela de fotògrafs, estudiants, agències de publicitat i biblioteques especialitzades.
El llibre de fotografia resplendeix en aquest espai. La singularitat del llibre de fotografia s’hi fa del tot evident. La imatge mostra les infinites potencialitats, estem penetrats per milers d’imatges fotogràfiques, com ho estem per milers de músiques, i aquí, només d’alguns poemes, a altres països els nens els aprenen de memòria, una aptitud ara molt menyspreada. Un detall important: hi domina el llibre amb fotos en blanc i negre, una debilitat personal.

La web és molt completa, clara i reflecteix el fons i l’ordenació de la llibreria. Hi editen un butlletí setmanal de novetats, per a tots els clients que el vulguin rebre, així com notícies del món de la fotografia en general. Es pot fer compra en línia.
Fundada l’any 1986 pel belga Hubert de Vangen fins aquest julio ha tingut oberta al primer pis de la finca una galeria d’exposicions de fotografia, les mostres de la qual estaven a l’altura de la qualitat de la llibreria. Un espai molt acollidor, per practicar gimnàstica visual, que ja ens ha avisat per diferents mitjans que està en perill.


Musical Emporium
La Rambla, 129 – 08002 Barcelona
Tel. 933 176 338
Metro : Catalunya – CV
www.musicalemporium.es/
MÚSICA
______________________________________________________

Fundada el 1900, ja és la tercera generació que regenta I. Llovet y Cia, S.C., la botiga de partitures de dalt de tot a la Rambla, que va ampliar l’oferta amb instruments musicals, discos i llibres. L’espai és petit i l’oferta molt amplia, estem rodejats de música callada.


Star Books
C. Dante Alighieri, 66 – 08032 Barcelona
Tel. 934 290 432
Metro: CarmelHG
GENERAL
_____________________________________________________________________

En un entorn molt atrafegat de veins que van o venen de fer les compres en una zona molt comercial, hi ha aquesta petita llibreria que ofereix les darreres novetats més populars i llibre infantil.


Llibreria Millà
C. Sant Pau 21 – 08001 Barcelona
Tel. 933 186 236
Metro: Liceu – CV
llibreriamilla@hotmail.com
Web del Gremi de llibreters de vell
TEATRE, LLIBRE VELL, LLIBRE ANTIC
______________________________________________________

La llibreria fou fundada el 1901 per Lluís Millà i Gàcio fill del llibreter ambulant i ex prestidigitador, Melcior Millà. Al fundador de la llibreria, el seguí el seu fill Àngel Millà i Navarro, autor del llibret Libreros y bibliófilos barceloneses del siglo XIX, editat amb motiu de la cinquena Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern el 1956. A aquest darrer el succeïren el seu fill i, actualment, el seu net ambdós de nom Lluís. En total cinc generacions de llibreters, el que fa de ben segur, de la llibreria Millà una de les més antigues de la ciutat. Venien també producció pròpia, com per exemple els llibrets del tipus “El català mare de totes les llengües”.
Especialitzada en publicacions de teatre, textos teatrals, tot i que ara no s’hi arrisquen tant, i del que ells mateixos n’han estat editors i prestataris a les companyies des dels inicis, però també programes i cartells, i literatura catalana i espanyola. A més tenen llibres d’altres generes a les fires. Podeu llegir l’ampli, i amè, relat que Jaume Passarell fa de can Millà a Homes i coses de la Barcelona d’abans (Editorial Pòrtic, Barcelona 1968). Posen parada al Mercat de Sant Antoni els diumenges.


Negra y Criminal
Carrer de la Sal, 5 – Barcelona 08003
Tel. 932 955 922
Metro: Barceloneta – CV
info@negraycriminal.com
www.negraycriminal.com   negraycriminal.wordpress.com
NOVEL•LA NEGRA
______________________________________________________________________

S’inaugurà el 4 de desembre del 2002 al bell mig de la Barceloneta, Negra y Criminal és una llibreria petita, però plena de llibres i, per damunt de tot, plena de vida. La Montse Clavé i en Paco Camarasa en són l’ànima i el cos. Ho són tot. Ella una entesa en còmics i en cuina, ell un home que en el món del llibre ha fet de tot. Hi estan totes les tardes i el dissabtes al matí per rebre i atendre, per telèfon i internet, a tots els aficionats a la novel•la negra de Barcelona i tots els que de la resta d’Espanya no poden evitar passar-hi, si estan a prop.

Hi trobareu de tot, novetats, edicions clàssiques, llibres antics… organitzen premis, i són els promotors de la setmana BCNegra. La Montse i en Paco tenen molts amics, només us cal veure a la seva web l’apartat Nos visitan i el seu bloc, però hi ha dos puntals que hi presenten els seus propis llibres, els dels altres i més. Són en Francisco González Ledesma i l’Andreu Martín que animen les nombroses trobades que promou la llibreria, sonada la musclada pels amics el dissabte al migdia. De visita obligada encara que no sigueu uns fanàtics de la novel•la negra i/o criminal.

Han iniciat un club de Cómplices per poder continuar disparant, es a dir, per ajudar a mantenir-la oberta. Com a referent al barri i com a llibreria especialitzada, els veïns i lectors ho haurien de fer possible.


Happy books. La Formiga d’Or
Portal de l’Angel, 5 – 08002 Barcelona
Tel. 933 023 942
Metro: Catalunya – CV
lahormigadeoro2@happybooks.com
happybooksoro.jimdo.com
GENERAL, RELIGIÓ
______________________________________________________

La Formiga d’Or desprès d’una llarga història ha esdevingut des del 2001 una llibreria de llibre actual i d’oferta. Com la resta dels altres ja desapareguts Happy Books ofereix stocks a bon preu, les novetats editorials més comercials, les quals les disposa en grans piles a l’entrada com a reclam ben cridaner. A l’interior l’ordre i classificació estan garantits
Però la secció que la diferencia, li dona el caràcter de llibreria especialitzada i que la fa important en aquest aspecte, és la secció de Bíblies, tant per la tria de les edicions, com pels formats, preus, extensió, edats, etc…
Dins d’aquest àmbit l’ordenació de l’espai i dels llibres es concreta amb llibre infantil, autors consagrats, vides de sants, Evangelis, Bíblia. També tenen suport CD i DVD, motius i objectes litúrgics i pel culte. El tipus de públic és aquell interessat en la religions cristianes, ja sigui perquè n’és practicant o perquè n’és un estudiós. No tenen pàgina web, però si un facebook.


Syndrome Imaginaria
Arago, 108 – 08015 Barcelona
Tel: 935 307 836
Metro: Urgell – EIX
syndromeimaginaria@gmail.com
syndromeimaginaria.tumbrl.com    syndromeimaginarioblogspot.com.es
LLIBRE IL·LUSTRAT
_____________________________________________________

M’ha costat decidir aquesta especialització. Llibre il·lustrat sí, però també el tridimensional, i contes fantàstics i llibres màgics, també n’hi diuen pop-up, tot això i més. Ja el nom escollit del local és una manera d’avisar-nos, i en llatí. Començaré per dir que els llibres són preciosos, en el sentit més literal, la imatge i el disseny manen, estan per magnificar la història, els llibres et criden. Ha de quedar clar que no és una llibreria infantil, busca aquells adults que s’impliquen i volen compatir l’experiència amb els més petits.

A part d’això, fan un munt d’activitats, signatures i xerrades amb autors i il·lustradors, òbviament, però també tallers per fer nines, cursos de retallables, de cal·ligrafia itàlica, japonesa… clubs de lectura juvenil… la pàgina i el bloc no estan pensats per mostrar el catàleg del que tenen, es que s’hi ha d’anar i ensumar les tintes… i estan al Facebook.


Llibreria Gibernau
C. Aribau,24 – 08011 Barcelona
Tel. 934 511 175
Metro: Universitat – EIX
llibreria@gibernau.net
www.gibernau.net
LLIBRE VELL
______________________________________________________

Jordi Gibernau, enginyer i industrial tèxtil, era, per sobre de tot, aficionat als llibres. Va començar amb una parada al mercat de Sant Antoni el 1984 i d’allà va passar al carrer Diputació, prop dels pavellons Palau i Dulcet on va obrir la seva primera llibreria i va acabar abandonant el sector tèxtil. Gibernau va morir el 2004 i va prendre la direcció del negoci la seva vídua, Marta Moreno.
El fons de la llibreria és variat, encara que es pot dir que Catalunya n’és un dels temes dominants als seus prestatges, així com la literatura catalana. També hi són molts presents els llibres d’història.

El catàleg que hi ha al portal, que no està gaire desglossat, de la llibreria també està a Iberlibro i a figura a Uniliber, i també té un bloc i el Facebook, on recomanen altres llibreries i botigues d’antiquari.


Sex Books Egea
C. Diputació, 224 – 08011 Barcelona
Tel. 933 178 939
Metro: Universitat – EIX
egea@sexshopegea.com
www.sexshopegea.com
PORNOGRAFIA
______________________________________________________

Salvador Egea Feliu, llibreter de vell, i fill de llibreter de vell, prové dels antics pavellons de llibres vells de les Drassanes (Mercat de Santa Madrona) des de l’any 1928. Aquests pavellons, reduïts, es varen traslladar al carrer de Diputació, entre Aribau i Balmes amb el nom de Pavellons Antoni Palau i Dulcet, que com ja hem dit no en queda ni una.
Els Egea tenien quatre parades, que ja varen ser rescatades, és a dir derruïdes fa temps. Es varen instal•lar al mateix carrer Diputació, obrint un sex-shop, en el qual es manté una secció de literatura pornogràfica, gènere que ja des de l’època dels barracons de les Drassanes ja tocava, com tants d’altres.
La imatge, com en molts d’altres camps, ha desplaçat la lectura. Aquesta llibreria, en mig de cabines, pel•lícules i d’una gran quantitat d’objectes  relacionats amb el sexe, manté una secció de llibres de literatura i d’imatges pornogràfiques. La literatura prové d’edicions externes o pròpies, Egemar Editores, que reprodueix llibres antics, Las alegres colegialas de Ricard Opisso, entre d’altres.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: