Pàgina d'inici » Presentació

Presentació

Skyline Barcelona

[Estic convençut que un llibre és capaç de modificar el lector, de manera que no és la mateixa persona abans que després d'haver-lo llegit. Perquè llegir és dialogar]...[del diàleg amb aquest pensament deriva qualsevol coneixement i qualsevol construcció d'una personalitat, ja sigui individual o social. Per això crec que editar és una feina que comporta certa responsabilitat].
Jaume Vallcorba (1949-2014)

Darrerament molts som els que ens escruixim quan segons quines botigues centenàries o emblemàtiques de la ciutat tanquen, per motius ben aliens a la seva professionalitat. No cal dir que algunes llibreries no se n’han lliurat, unes desapareixent, d’altres canviant d’ubicació, i moltes reinventant-se.

Fa temps que Barcelona intenta explicar-se des de moltes vessants, darrerament potser en excés i per camins clarament massa banals, però aquesta, la de les llibreries, a diferents nivells i profunditats, les noves i les de sempre, segueix molt descuidada. Barcelonina, lectora i badoc, crec que la ciutat també es pot i es mereix passejar-la d’una altra manera, amb altres expectatives. Aquesta guia que us presento espero que hi ajudi una mica més.

Hi ha llibreries generals i especialitzades, grans espais i llibreries de barri, que estant donant un molt bon servei al ciutadà, i cal que la seva tasca sigui reflectida i valorada. Algunes ciutats europees tenen la seva guia de llibreries, des de fa molts anys, Barcelona segur que també té un públic a qui interessarà descobrir-les, perquè formen part de la identitat de la ciutat, o així ho hauríem de sentir. El que és ben cert és que per a molts barcelonins, les llibreries són dels pocs racons on encara ens sentim a casa.

Selecció

He buscat i triat totes aquelles que tenen vocació de llibreria, prescindint de les seves dimensions o localització, aquelles el contingut i orientació de les quals ofereix un fons de llibres prou sòlid, encara que es complementi amb papereria, objectes de regal o quiosc. No he descrit bars que tenen llibres, però sí llibreries que incorporen un bar. El que es pretén és ordenar una part del teixit d’establiments que ofereix la ciutat i posar-lo en valor. No he pogut descriure-les totes, i molt possiblement s’hagi escapat aquella que algú té al costat de casa i creu que hauria d’estar aquí. Aquesta pàgina em donarà l’oportunitat d’esmenar-ho. Cal insistir que el nombre variarà segons el moviment d’establiments, i la perspicàcia d’aquesta pàgina.

Descripció

Pensada sempre com una guia, s’ha donat la informació de contacte necessària, amb la incorporació d’un comentari molt personal, que la visita a cada una d’elles ha suscitat. Des d’una mirada àmplia i positiva, s’ha intentat copsar la feina diària que hi ha darrera del taulell, i quins objectius s’amaguen en un criteri determinat de llibreria. La majoria tenen pàgina web, i també correu electrònic, potser dins d’un formulari, bloc, facebook i twitter o d’altres. He volgut ressaltar la pàgina web o, si no n’hi ha, el bloc o el Facebook, perquè considero que és on s’hi bolca més informació, la qual cosa ens facilitarà, si volem, anar a les diferents xarxes socials que mantinguin obertes.

Especialitats

S’intenta descriure el contingut de les llibreries a partir d’un directori força general, però que ens situï de seguida davant d’un tipus de fons, ja sigui general o especialitzat. Sempre que s’ha pogut s’han fet entrades àmplies, que incloguin un major nombre de llibreries sota la mateixa etiqueta. Aquestes etiquetes ens ensenyen, a primer cop d’ull, de quines n’hi ha més de descrites, i quan fem la consulta per especialitats sempre les tindrem totes al marge esquerra.

Consulta

La consulta es presenta organitzada:

 • Per districtes, alguns dividits per barris, altres no (segons el nombre d’establiments a descriure). Al costat del nom del districte o barri hi apareix el nombre de llibreries que hi hem inclòs. També a cada pàgina per barri o districte, he incorporat un plànol conjunt amb el nom i l’adreça de les llibreries descrites.
 • Dins de cada districte o barri l’ordenació és alfabètica pel nom de la llibreria, excloent la paraula llibreria, libreria, papereria, papeleria i qualsevol article.
 • Des dels districtes i des cada una de les llibreries descrites també podeu accedir a les especialitats, si així ho preferiu, a partir dels enllaços de cada una de les llibreries a les etiquetes de les especialitats descrites.
 • La cerca per nom de la llibreria es pot fer des del districte, si se sap, o pel llistat per ordre alfabètic que s’ha preparat.
 • Per si no hi accediu des dels districtes sencers, sinó que ho feu pel nom de la llibreria, per les etiquetes, o per una cerca general, necessitareu saber a quin districte pertany la llibreria que heu buscat, per aquest motiu veureu que les dades de cada llibreria porten unes inicials que ho indiquen. En aquest cas també cada llibreria porta incorporada la seva geolocalització individual.

CV – Ciutat Vella    LC Les Corts    EIX – Eixample    GRA – Gràcia

HG – Horta-Guinardó    NB – Nou Barris    SA– Sant Andreu

 SM Sant Martí     SMJSants-Montjuïc    SSG – Sarrià-Sant Gervasi

 • S’han triat les etiquetes que millor les defineixen (*), i es fan visibles en un núvol, que ja ens indica de quines hi ha més establiments ressenyats.

(*) Uns pocs aclariments:

Una llibreria que té un fons GENERAL és aquella que té majoritàriament novetats, i pot tenir una mica de fons sense especificar el contingut.

Les que ofereixen RESTES D’EDICIÓ són les que aconsegueixen excedents de les editorials, també anomenades saldistes.

Pel que fa al llibre de SEGONA MÀ, VELL o ANTIC, és potser una divisió massa concreta, però he volgut diferenciar aquell llibre força nou que ha arribat a una llibreria per donació o venda d’un lector al llibreter, del llibre que ja té uns anys, i el seu estat físic també el defineix, però que encara no té el valor que arriba a tenir el que anomenem llibre antic.


Col•laboració

Com ja he dit, no s’han introduït totes les llibreries de Barcelona, algunes per possible desconeixement de qui ho redacta. Inaugurem (octubre de 2015) amb més de 280 llibreries. Amb l’edició d’aquest portal es voldria arribar a lectors i llibreters d’una forma directa i planera, motiu pel qual agrairem rebre comentaris i notícies per esmenar o afegir a qualsevol de les dades que s’han incorporat. Ho podeu fer a mercebausili@gmail.com

Nota sobre les il·lustracions. Les imatges s'han agafat majoritàriament de la xarxa, i s'han identificat pel nom de l'autor/a personal o de l'entitat, tal com hi figura.

5 comentaris

 1. Muchas gracias Mercé, por el cálido comentario que has hecho de la librería de El Librero Callejero, y su inclusión en el directorio. Has tenido una iniciativa fantástica. El de las librerías es todo un submundo que sobrevive -no se sabe muy bien cómo- a la época que nos ha tocado vivir, y qué mejor para los aventureros que se atrevan a adentrarse en él que contar con un mapa como el que has elaborado. Hay que apoyar y difundir la actividad de las librerías, para que no corran la suerte de convertirse en una tienda de ropa de marca o en un famoso establecimiento de comida rápida, como ya ha ocurrido con algunas librerías emblemáticas de Barcelona. Salut!

  M'agrada

 2. Manel Mendossa ha dit:

  Hola ! nomes volia anunciar que des-de http://www.llibreries.cat estem organitzant un portal amb tota la informació de llibres i llibreries de catalunya, i totes les llibreries estaran (en breu) classificades per tipus (comics, viatge, llibres antics, etc)

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: